Narsismi ja sen uhrit osa 1.

Tämän blogin tarkoituksena on olla tieto ja keskustelukanava narsismin uhreille!

Narsistinen persoonallisuushäiriö on persoonallisuushäriöihin kuuluva psyykkinen häiriö. Se hyväksyttiin psyykkiseen diagnostiseen DSM-järjestelmään vuonna 1980.Kansainvälisestä tautiluokituksesta puuttuu tämä häiriö, ja se luokitellaan muuksi persoonallisuushäiriöksi.Häiriölle on tyypillistä erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Häiriöstä kärsivä kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen ja voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.

Psykologian professorien mukaan narsistinen häiriö ei ilmene älyllisinä tai suoritusongelmina eikä myöskään mt-ongelmina. Se ilmenee sosiaalisessa käyttäytymisessä, ja kun ihmiseltä puuttuvat tietyt hillitsevät mekanismit, esimerkiksi syyllisyyden ja häpeäntunteet, hän voi suoriutua älyllisesti keskimääräistä paremmin. Hän ei kykene myöntämään epäonnistumista, mikä voi antaa harhaanjohtavasti kuvan vahvasta itsetunnosta.

Tutkimuksella on osoitettu että narsismin voi testata yksinkertaisesti kysymällä, minkä verran henkilö on omasta mielestään narsisti. Yhden kysymyksen testi oli kilpailukykyinen muiden psykologisten narsismitestien kanssa. Narsisti ei nimittäin näe narsismiaan negatiivisena ominaisuutena.

Häiriötasoinen narsisti on itsekeskeinen, huomionkipeä, kateellinen ja hyväksikäyttävä. Narsisti kokee uhkaa itseään kohtaan osaavampien seurassa. Siksi narsisti voi saada esim. työpaikalla paljon pahaa aikaan.

Persoonallisuushäiriöt ovat yleisesti kehityksellisiä tiloja, jotka alkavat lapsuudessa, nuoruudessa tai viimeistään nuorella aikuisiällä. Myöhemmällä iällä ilmeneviä muutoksia, jotka aiheutuvat psykiatrisen tai somaattisen sairauden tai pitkittyneen stressin seurauksena kutsutaan persoonallisuuden muutoksiksi. Persoonallisuushäiriöisen ja normaalin käytöksen raja on häilyvä ja useimmilla psyykkisesti terveilläkin ihmisillä ilmenee persoonallisuushäiriöiselle tyypillistä käytöstä ja tapoja kokea etenkin stressitilanteissa.

Tässä näitä perusteita, tunnistiko joku tuttavapiiristään tai itsestään nämä piirteet, seuraavassa osassa otan esiin narsistien uhrien tarinoita, toivottavasti joku voi jakaa myös kokemuksiaan tästä kanssani?

Kommentointi on suljettu.

css.php